Szybki kontakt:
Tel. 604 728 076
E-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Które drewno na opał "strzela"?

Zimowe wieczory przy rozpalonym kominku bywają bardzo przyjemne. Jednak drewno opałowe, oferowane przez producentów różni  wiele znaczących kwestii. Najlepszym opałem do kominków jest drewno liściaste, ponieważ spala się powoli i równomiernie. Dzięki temu daje ciepło na dłużej. Często spotykamy się ze stwierdzeniem, że drewno podczas spalania „strzela”. Dlaczego tak się dzieje i jakie przynosi skutki?

 

Jaki rodzaj drewna „strzela”?

Odgłos przypominający „strzelanie” można usłyszeć podczas spalania drzew iglastych, ponieważ zawierają dużą ilość żywicy i olejków eterycznych. W kontakcie z wysoką temperaturą cząsteczki wody, żywicy i olejków przechodzą w stan gazowy, dzięki czemu zyskują większą objętość. Powoduje to, że w komórkach drewna rośnie ciśnienie, które je rozrywa, wydając charakterystyczne dźwięki.

Czy drewno, które „strzela” nadaje się na opał?

Drewno pochodzące z drzew iglastych nie nadaje się do rozpalania w kominku, ponieważ zawarta w nim duża ilość żywicy doprowadza do skrócenia żywotności kominka oraz  całej instalacji. Podczas spalania mocno zanieczyszcza palenisko i komin. Dodatkowo takie drewno nie daje efektywnej ilości ciepła, ponieważ wydziela znacznie mniej dymu. Sprawdzi się natomiast na ogniskach, gdzie podczas spalania wydziela miły, leśny zapach.

Jakie drewno nadaje się do kominka?

Drewno opałowe powinno być odpowiednio wysuszone, czyli może posiadać maksymalnie piętnaście procent wilgotności. Drewno przeznaczone do palenia w kominku należy sezonować przez minimum rok, ale najbardziej efektywne będzie drewno przechowywane przez dwa lata, ponieważ dzięki temu można zredukować jego wilgotność nawet o połowę.

Drzewa liściaste takie jak dąb oraz buk nie wytwarzają przy spalaniu znaczących ilości żywicy, w porównaniu do drzew iglastych, dlatego najlepiej nadają się na opał. Ponadto należą do tak zwanych twardych gatunków, które charakteryzują się wysoką kalorycznością. Dzięki temu palą się powoli, dając dużo ciepła i pozwalając na kontrolowanie temperatury w pomieszczeniach.

W celu zapewnienia maksymalnej wygody użytkowników przy korzystaniu z witryny ta strona stosuje pliki cookies.
Kliknij 'Zgadzam się', aby ta informacja nie wyświetlała się więcej.