Szybki kontakt:
Tel. 604 728 076
E-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Drewno opałowe

W sezonie grzewczym ogrzewane kominkiem gospodarstwo domowe zużywa przeciętnie od 5 do 15 metrów sześciennych opału. Warto zadbać o to, aby jego wybór był przemyślany i nieprzypadkowy, bo oferowane przez producentów rodzaje drewna opałowego różnią się między sobą wieloma znaczącymi wartościami.

Jakie powinno być idealne drewno opałowe? Przede wszystkim powinno pochodzić z uprawy drzew liściastych. W przeciwieństwie do drewna z drzew iglastych, gatunki takie jak dąb czy buk nie wytwarzają przy spalaniu znaczących ilości żywicy. Jej zwiększona obecność może powodować skrócenie żywotności kominka i całej instalacji. Ponadto wydzielanie dymu jest w ich przypadku o wiele mniejsze, co również przekłada się na efektywność ich wykorzystania. Najlepsze jako drewno opałowe będą tak zwane twarde gatunki – w tym między innymi właśnie dąb, buk czy grab – charakteryzujące się wysoką kalorycznością. Palą się równomiernie i powoli, dając dużo ciepła i pozwalając użytkownikom kontrolować temperaturę w pomieszczeniu.

Ważnym elementem jest odpowiednie przygotowanie drewna opałowego, czyli właśnie tak zwane sezonowanie. Polega ono na suszeniu kawałków materiału przez kolejny rok, dwa lub więcej. Wymiernie wpływa to na późniejszą wydajność drewna. Przyjmuje się, że drewno sezonowane to takie, które było suszone przez co najmniej jeden rok, tak aby zredukować jego wilgotność nawet o połowę.

 

W celu zapewnienia maksymalnej wygody użytkowników przy korzystaniu z witryny ta strona stosuje pliki cookies.
Kliknij 'Zgadzam się', aby ta informacja nie wyświetlała się więcej.